Saab met stip op nummer één

Fase Exclusief in Woerden is een van de resterende servicegarages voor het Zweedse merk Saab. Hoewel er geen nieuwe Saab meer uit de fabriek komt, zien Dinant Fase en zoon Dinant Fase junior hun bedrijf alleen maar groeien.

Bert van den Hoogen 28-05-18, AD Groene Hart.

Het is echt alsof je in een cockpit van een vliegtuig zit, als je achter het stuur van een van de laatste Saabmodellen plaatsneemt. Het is de stoel die zich om het lichaam sluit en het zijn ook alle bedieningsinstrumenten die zich deels rondom de bestuurder bevinden.

En dan de details. De snelheidsmeter heeft het uiterlijk van een hoogtemeter van een vliegtuig. De knopjes zijn als schakelaartjes of miniatuurknuppeltjes makkelijk te bedienen. Bij het starten klinkt nog net niet het fasten your seatbelts.

Vliegtuigbouwer
Saab-rij­ders zijn vriende­lijk en hebben allemaal een verhaal over hun auto
Dinant Fase senior
,,Je merkt dat Saab oorspronkelijk een vliegtuigbouwer was en auto’s van hoge kwaliteit maakte”, zegt Fase junior. ,,Het was in het begin de veiligste auto. Het leer, de lak, het staal, de motor, het is allemaal van de beste kwaliteit. Er wordt beweerd dat de fabriek daar ook aan ten onder is gegaan. Het was te goed.” In 2012 ging de fabriek failliet.

Voor Fase was dat geen reden om met het merk te stoppen. Het garagebedrijf dat in 1980 was opgericht, was vanaf 1980 officieel Saab-dealer in Alphen en vanaf 2008 officieel erkend Saab-reparateur in Woerden en daarbij dealer van Mitsubishi, Kia en Daihatsu met vestigingen in Woerden, Alphen en Waddinxveen.

Fase Senior: ,,Saab is altijd een klein merk geweest. Daarom heb ik er andere merken bij gehad. Maar mijn hart heeft altijd bij Saab gelegen. Niet alleen de auto is bijzonder, ook de rijder. Saab-rijders hebben bewust voor Saab gekozen en hebben veel voor hun auto over. Ze zijn vriendelijk en hebben allemaal een verhaal over hun auto. Ze stellen ook hoge eisen aan de manier waarop wij met hun auto omgaan.”

‘Ik wil niets anders’
Fase junior heeft dezelfde beleving bij het merk. Hij was al langer werkzaam in het bedrijf toen hij het in 2015 van zijn vader overnam. Hij richt zich volledig op het Zweedse automerk.

,,Ik wil met niets anders dan Saab bezig zijn. Reparaties en onderhoud van andere automerken neem ik niet eens aan, omdat ik er niks mee heb en het me afhoudt van Saab.”

Voor de continuïteit van het bedrijf leek het misschien minder verstandig, zo schatten vader en zoon in 2015 in. De verwachting was dat de 600 vaste Saab-klanten in de loop der tijd steeds minder zou worden, want aanwas van nieuwe auto’s is er niet. Dat pakt voorlopig heel anders uit.

Tijdloos
Fase senior: ,,We groeien nog steeds door mond-tot-mondreclame en doordat collega’s met Saab stoppen. Onze klanten komen uit de driehoek Amsterdam-Utrecht-Den Haag. We verkopen wekelijks zeker één auto. Dat zijn geen nieuwe meer, maar de belangstelling is er nog steeds. Het zijn tijdloze modellen geworden.”

Fase junior heeft vertrouwen in de toekomst. ,,De fabriek is failliet, maar is er nog steeds. Het is een wonderlijke situatie. Wij zijn rechtstreeks servicepunt van Orio. Dat bedrijf levert de originele Saab-onderdelen en is nog een goedlopend bedrijf. Ze kunnen 95 procent van de onderdelen leveren. Eens in de zoveel tijd laten ze een partij nieuw plaatwerk maken. Daarvoor wordt de Saabfabriek dan weer opgestart.”

Heel trouw
Fase junior gaat ook ver in de service door de auto’s avonds bij de klant thuis op te halen en na onderhoud of reparatie terug te brengen. ,,Dat is veel werk, maar het hoort bij de manier waarop de klanten met hun auto omgaan. Daardoor zijn onze klanten ook heel trouw. Ik heb vier tot vijf afspraken per dag, zes dagen per week.”

Fase senior: ,,Dinant werkt aan de auto’s alsof hij er morgen zelf mee op vakantie gaat. Hij kijkt naar meer dan de opdracht voor een reparatie. Als hij iets tegenkomt dat niet goed is, verhelpt hij dat meteen.”

In het kantoor staan de Saabmodellen door de jaren heen op een rij afgebeeld. Zo is goed te zien hoe de auto’s zijn veranderd en toch die kenmerkende vliegtuigvorm hebben. In de hal hangt een grote poster met daarop het laatst ontworpen model. Senior: ,,Wat zou het toch mooi zijn als die ooit alsnog in productie zou worden genomen.”