HISTORIE

Fase-Exclusief

Over ons: Fase-Exclusief

Zonder Historie geen toekomst.

Wij nemen u mee naar 1980.

De Alphense vestiging van een groot Autobedrijf uit de regio Leiden raakte plotseling het dealer schap van haar merk kwijt. General Motors, o.a. eigenaar van de merken Vauxhall-Bedford staakte de export vanuit Engeland naar alle landen waar men gewend was rechts te rijden en links te sturen. Snel werd gekeken welke goede merken er eventueel in Alphen a/d Rijn beschikbaar waren. De Mitsubishi dealer was kort daarvoor failliet gegaan. En een dealer van het toen nog kleine exclusieve merk Saab was er in Alphen a/d Rijn nog nooit geweest.

Beide importeurs werden met succes benaderd. En zo kon in 1980 met een nieuwe volume merk, en een wat excentriek kwaliteitsmerk worden gestart.

Dinant Fase had er toen al 10 jaar als autoverkoper op zitten, bij dit bedrijf. Het eerste jaar zonder rijbewijs. Hij vond dat hij toe was aan een stap in zijn carrière. Het liefst als zelfstandig ondernemer. Maar de verantwoording krijgen over een vestiging met twee van die mooie merken en een succesvol brandstof station leek hem ook wel wat.

Het merk Saab dat vanaf 1947 in Zweden in hele kleine aantallen werd geproduceerd, is pas sinds 1964 in Nederland te koop. In Alphen a/d Rijn e.o. bleek er best behoefte te bestaan aan een alternatief voor de vooral Duitse gevestigde orde in het luxe autosegment. Saab paste daar prachtig in. En zo ging de nieuwe dealer gelijk al 40 nieuwe auto’s per jaar verkopen.

Eind jaren 80 begon bij Dinant Fase de wens van zelfstandig ondernemen weer steeds sterker de kop op te steken. Maar hoe pak je dat aan als je niet de vereiste financiële middelen bezit om dit te bekostigen. En als je dan ook nog eens zo verknocht bent geraakt aan je 2 merken je klanten en je collega’s.?

Dan stap je naar je werkgever met de vraag of je de boel misschien kunt overnemen.

Dit gebeurde. En zo werd op 1 juni 1989 Dinant Fase B.V. geopend, door een lint wat werd doorgeknipt door Dinant Fase jr. (3)

Het eerste grote probleem als zelfstandig ondernemer diende zich daarna snel aan. Importeurs van vrijwel alle merken eiste exclusiviteit van haar dealers. Mitsubishi was op dat moment het grootste van de twee, maar Saab en vooral de berijders van Saab wilde de jonge ondernemer voor geen goud kwijt. Men vond een oplossing in een 200 jaar oude koeienstal gelegen naast de vestiging. Samen met de belofte om de aller beste service ook vanuit dat stalletje ( ook wel Saab paviljoen genoemd ) te blijven geven. En uit te zien naar een waardig Saab pand, ging de Saab importeur akkoord.

Tot 1996 voldeed de tijdelijke oplossing prima. Maar daarna werd de druk om te gaan investeren voor dit mooie merk onhoudbaar. Maar men stelde er wel iets tegenover. Als er op de juiste locatie een mooie Saab vestiging zou worden gebouwd, werd het bedrijf verantwoordelijk voor het gebied Alphen a/d Rijn, Leiden, de kust en bollenstreek. Inmiddels was er wat vet op de ribben gegroeid bij de onderneming en was er medewerking van de Gemeente Alphen a/d Rijn. Zo kon er op 10 april 1997 een prachtige exclusieve Saab vestiging worden geopend aan de Curieweg (autoboulevard) van Alphen a/d Rijn. Hier werden jaarlijks zo’n 100 nieuwe en 60 gebruikte Saabs verkocht. En zo’n 800 Saab berijders wisten de werkplaats te vinden voor onderhoud.

Het bedrijf groeide ook met Mitsubishi door. En ook het merk Kia kwam er bij. Er werd nog verschillende keren nieuw gebouwd op andere locaties. In 2006 werd het bedrijf Kia dealer in Woerden. Een bestaand pand wat voor Kia alleen veel te groot was werd hier betrokken. Dit bood de onderneming de mogelijkheid om ook in Woerden het Saab Erkend Reparateur schap te gaan voeren.

Dinant Fase jr. de man die in 1989 het bedrijf van zijn vader opende, was ondertussen een uitstekende autotechnicus geworden. Met een sterke voorkeur voor het merk Saab. Hij zag vanuit Alphen a/d Rijn hoe de after-sales activiteiten voor Saab in Woerden aan het groeien waren. Hij hoefde dan ook niet lang na te denken om, toen er een vacature voor een chef werkplaats in Woerden ontstond, hier zijn belangstelling voor te tonen. Mede door de klantgerichte instelling van Dinant Fase jr. groeide ook in Woerden het Saab klantenbestand gestaag.

In het jaar 2012 viel in Zweden de lopende band bij de Saab fabriek stil. Hierdoor kwam ook de verkoop van Saab stil te liggen.

Een bittere pil voor alle liefhebbers van Saab. Vooral het grote aantal leaserijders van Saab nam af. Contracten moesten verlengd worden. Maar er waren geen nieuwe Saab’s meer beschikbaar. In zo’n situatie zie je het klantenbestand afnemen. Om toch het Saab specialisme en de kennis voor lange tijd aan de klanten te kunnen garanderen zullen in de komende maanden de werkplaatsen in Alphen a/d Rijn en Woerden worden samen gevoegd in Woerden.

Ook bij Dinant Fase jr. begint, net als destijds bij zijn vader, het ondernemersbloed te kriebelen. Dinant is inmiddels Saab Master technicus en heeft ruim zestien jaar ervaring met de techniek van Saab. Als zelfstandig ondernemer gaat Dinant deze zomer vanuit de Barwoutswaarder in Woerden de Saab activiteiten vorm geven. Met een unieke haal en breng service voor de klant die van wat verder weg komen. En een heel pakket aan voordelen voor de Saab rijder hoopt Dinant niet alleen de klanten van de twee werkplaatsen te behouden. Maar ook Saab rijders die ons bedrijf nog niet kennen.

In september 2015 ging hij officieel van start. Zijn vader knipte het lint door in het volste vertrouwen dat de goede Fase Saab service voor de toekomst gewaarborgd is.

Neem contact met ons op